The 64th JSAP Spring Meeting, 2017

Presentation information

Oral presentation

12 Organic Molecules and Bioelectronics » 12.2 Characterization and Materials Physics

[14p-311-1~19] 12.2 Characterization and Materials Physics

6.6と12.2のコードシェアセッションあり

Tue. Mar 14, 2017 1:15 PM - 6:30 PM 311 (311)

Yoichi Yamada(Univ. of Tsukuba), Kaname Kanai(Tokyo Univ. of Sci.), Makusu Tsutsui(Osaka Univ.)

1:45 PM - 2:00 PM

[14p-311-3] Classification of Retained Water in Sucrose-added Gelatin Membrane
during the Drying Process

Yukiko Otsuka1, Ryo Shirakashi1, Kazuhiko Hirakawa1 (1.IIS, Univ. of Tokyo)

Keywords:weakly-bound water, infrared spectroscopy, sucrose-added gelatin membrane

我々は、結合水を解析するための新たな手法を4500-5500cm-1の周波数領域の水の赤外吸収スペクトルに適用して、スクロースを添加したゼラチン薄膜中(ゼラチン:スクロースの重量比が1:1)の自由水、弱い結合水、強い結合水の重量を求め、乾燥/凍結特性に関して詳細な検討を行った。