The 67th JSAP Spring Meeting 2020

Presentation information

Oral presentation

1 Interdisciplinary Physics and Related Areas of Science and Technology » 1.6 Ultrasonics

[15p-D305-1~13] 1.6 Ultrasonics

Sun. Mar 15, 2020 1:15 PM - 4:45 PM D305 (11-305)

Yuji Ohashi(Tohoku Univ.), Jun Kondoh(Shizuoka Univ.)

2:45 PM - 3:00 PM

[15p-D305-7] Separation and Detection of Odorants in Wine Using Ball Surface Acoustic Wave Gas Chromatograph

Takamitsu Iwaya1, Shingo Akao1, Tatsuhiro Okano1, Nobuo Takeda1, Toshihiro Tsuji2,1, Toru Oizumi1, Fukushi Hideyuki1, Maki Sugawara1, Yusuke Tsukahara1, Kazushi Yamanaka1,2 (1.Ball Wave Inc., 2.Tohoku Univ.)

Keywords:ultrasonic, surface acoustic wave, gas analysis

近年、食品の品質における香りの重要性が高まっている。食品の香気成分を生産現場で分析することで、それらの生成メカニズムの解明や品質改善が期待できる。本研究は、前報の『濃縮器を備えたボールSAWガスクロマトグラフによるppbvレベルの香気成分の分析(発表者:赤尾)』で示したボールSAW GCを用いてワインの香気成分を測定し、主要成分の同定を行った。