The 83rd JSAP Autumn Meeting 2022

Presentation information

Oral presentation

1 Interdisciplinary Physics and Related Areas of Science and Technology » 1.6 Ultrasonics

[22p-C105-1~17] 1.6 Ultrasonics

Thu. Sep 22, 2022 1:30 PM - 6:00 PM C105 (C105)

Yuji Ohashi(Tohoku Univ.), Jun Kondoh(Shizuoka Univ.)

2:30 PM - 2:45 PM

[22p-C105-5] Examination of Headspace Analysis of Food Aroma Components Using Portable Ball SAW Gas Chromatograph

Takamitsu Iwaya1, Shingo Akao1, Tatsuhiro Okano1, Nobuo Takeda1, Yusuke Tsukahara1, Toru Oizumi1, Hideyuki Fukushi1, Tomoki Tanaka1, Maki Sugawara1, Toshihiro Tsuji2,1, Akinobu Takeda1, Kazushi Yamanaka1,2 (1.Ball Wave Inc., 2.Tohoku Univ.)

Keywords:surface acoustic wave, gas chromatograph, ball SAW sensor

食品の香気成分を生産現場で分析することで、それらの生成メカニズムの解明や品質改善が期待できる。前報で示した可搬型のボールSAW ガスクロマトグラフ(GC)は、このような現場分析に有用であるが、再現性の良い定量分析には、試料ガスの採取方法も重要である。試料を容器に入れ、容器内の気体をGCに注入するヘッドスペース(HS)法が広く利用されている。そこで、日本酒のHS分析の条件が測定結果に与える影響について検討した。